Magyar (HU)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Akik hisznek a kishegyi pezsgésben - Garamvári Szőlőbirtok

Nem csak a kézműves borászatok lehetnek izgalmasak kicsit közelebbről. Ennek a tézisnek a jegyében pedig sokan érdeklődnek azon pincészetek iránt is, amelyek termékeit szívesen vásárolják meg különleges alkalmakra, vagy akár a rendszeres bevásárlás során, egészen nagy tételben. A kishegyi Garamvári Szőlőbirtok is sokaknak izgatja a fantáziáját, megnéztük, ezért mi is meglátogattuk őket.

Tovább a cikkre >>>

 

Vonzó borok a gravitáció erejével - IKON Borászat

Miután tavaly az Év Pincészete díjjal is megjutalmazták a Balatonboglári borvidékhez tartozó IKON Pincészetet, meggyőző minőségi jelző után kutatni teljesen hiábavaló lenne. Elég annyi, hogy a személyes tapasztalatok abszolút alátámasztják az elismerést. Amellett, hogy a pincészet építészetileg és funkcionálisan is különleges értéket képvisel, kifogástalan állapota, illetve a borok sikeressége is magáért beszél.

Tovább a cikkre >>>

 

Elkezdődött Európa első szürete: Brüsszelbe küldik az újbort

Az a nagy szerencséje a Csabagyöngyének, hogy korán érő szőlőfajta, így további esők már nem érik, hiszen csütörtökön megkezdték a szüretét Ordacsehiben – a hagyományokhoz híven az északi féltekén először. A legkoraibb fajtából lesz az első európai újbor is, egy hónap múlva már palackban látnák Vargáék; a badacsonyi Varga pincészet kezdett a szüretbe a Balaton-Agrár Zrt. dél-balatoni termőterületén. Ahol azt is megtudtuk: az első száz palackot nemzeti színű szalaggal átkötött dobozban Brüsszelbe küldik, s a kint dolgozó magyar hivatalnokokat kérik meg arra, hogy népszerűsítsék az unió első újborát.

Tovább a cikkre >>>

 

Jó a víz, akár a fejre is: őszi szezont nyitottak a borászok

Félkörbe álltak a Révfülöpről Balatonboglárra érkezett hajón, puttonyba merítettek Balaton-vizet, azt öntötték a fejükre, illetve locsolták egymásra kedden északi és déli parti borászok, éttermesek. A mostanában a világhálón terjedő, jótékony célú, „jeges vizet a fejre” akció mintájára a Balatoni Kör tagjai a „Jó a víz” kampány folytatásaként vetemedtek erre, arra irányítva a figyelmet, hogy ők adakozni is valamely jó balatoni ügy érdekében akarnak. Egyébként pedig azért találkoztak a déli parton, hogy jelképes szüretmegnyitóval hirdessék: ősszel is „van” Balaton, sőt, talán szebb, mint bármikor...

Tovább a cikkre >>>

 

Bor-stop: szüret idejére kitiltották az olcsó olasz lőrét

A hegyközségek azt is szorgalmazzák: az élelmiszer-biztonsági hivatal minél több importtételt ténylegesen is ellenőrizzen, vagyis kontrollálja, hogy a behozott borok valóban megfelelnek-e a származási mintáknak és paramétereknek.

Tovább a cikkre >>>

 

Boglárlellei borászat-körkép: veszélyben az idei szüret

A lellei Pócz Pincészet után Bogláron folytattuk a bortúrát, ezúttal a Légli család borait kóstoltuk.

Tovább a cikkre >>>
Az előző része >>>